I de nordiska länderna finns det en märkning som visar vägen till extra hälsosamma livsmedel. Symbolen sätts på livsmedel som innehåller en eller flera av följande saker; mer fiber, mer fullkorn, mindre socker, mindre salt, bättre fettkvalitet eller mindre fett. Genom att välja nyckelhålsmärkta varor så hjälper du din kropp att få i sig hälsosam mat.

Kolhydrater är en av våra viktigaste energikällor och är det näringsämne som påverkar blodsockret mest. Man talar ibland om långsamma och snabba kolhydrater och det man då menar är tiden som det tar för livsmedlet att höja blodsockret. "Snabba" livsmedel är t.ex. söta drycker, socker och godis. "Långsamma" livsmedel är bönor, linser, grovt bröd och frukt. Om socker tillsätts i maten eller äts tillsammans med fibrer har sockret inte samma snabba blodsockerhöjande effekt som om sockret finns t.ex. i en läsk.

Fett är vårt mest energirika födoämne. Vi behöver fett för transport av viktiga vitaminer, för lagring av energi och för att maten ska smaka gott.

Huvuddelen av fettet kan med fördel bestå av omättade fetter som finns i produkter som rapsolja, olivolja, nyckelhålsmärkt matfett, nötter, fröer, fet fisk och avokado. Mättat fett finns bl.a. i fett kött, smör, ost och feta mjölkprodukter.

Mättat fett har i en del studier visat sig ha koppling till en ökad risk för hjärtkärlsjukdom. För att omättade fetter skall ”få plats” i din kost utan att det blir för mycket kalorier så behöver de allra flesta äta mindre mängder av livsmedel som innehåller mättat fett t.ex. ost, grädde, smör, fet korv och bacon.

Ett bra sätt att ta reda på hur olika livsmedel påverkar blodsockret är att testa sitt blodsocker före och 1 1/2 timme efter att du ätit ett specifikt livsmedel. Då får du en uppfattning om hur just detta livsmedel påverkar ditt blodsocker.

 

Ger bra näring och mycket mättnad men innehåller samtidigt ganska få kalorier vilket är bra om du vill gå ner i vikt. Ät grönsaker varje dag – råa, kokta, stekta, wokade, ugnsbakade, alla sorter är bra! Servera grönsaker till varje måltid – det kan hjälpa dig att få ett jämnare blodsocker.

Naturens färgglada vitaminpaket ger dig näring och skyddande antioxidanter. Ät gärna 2–3 stycken/portioner frukter och bär varje dag.

Antioxidanter finns i färgrika grönsaker, bär och frukter. De skyddar kroppen och är extra viktiga att äta när man har diabetes!

Tre eller fler koppar om dagen ger en positiv effekt på hjärta och blodkärl. Välj hellre bryggkaffe än kokkaffe för blodfetternas skull.

Ger nyttigt omega-3 fett och kan förbättra blodfetterna. Ät gärna 2–3 gånger i veckan eller mer! Prova kokt, stekt, i ugn, rökt, gravad, som smörgåspålägg eller som en del av mellanmålet.

Your Career Guide