Hos de flesta människor produceras tillväxthormon naturligt av hypofysen i hjärnan. Som namnet antyder så ansvarar tillväxthormon för att få oss att växa.

Det bidrar dessutom till många andra viktiga funktioner i kroppen, såsom att:

  • Se till så att benstommen växer och blir stark.
  • Reglera kroppens ämnesomsättning, särskilt balansen mellan muskelmassa och fett.
  • Utveckla och underhålla kroppens organ.
  • Allmänt välbefinnande och balanserade energinivåer.

Vad är orsaken till störningar i tillväxten?

Det finns många möjliga orsaker till varför ett barn tycks växa långsammare än sina kamrater eller syskon. Många är helt ofarliga och påverkar inte barnets hälsa. Vissa barn växer helt enkelt i en annan takt än andra och kommer så småningom ikapp när de blir äldre.

Det finns dock andra, allvarligare skäl till varför ett barn inte växer som han/hon borde. Dessa skäl kan variera från dålig kost till vissa medicinska tillstånd, såsom sjukdomar i lever eller njure. Det kan också vara så att deras kroppar inte producerar tillräckligt med tillväxthormon- det hormon som ansvarar för att få dem att växa.

Det finns hundratals kända medicinska faktorer som kan påverka ett barns tillväxt. De flesta av dem är sällsynta sjukdomar som Noonans syndrom som drabbar 1 av 1000- 2500 nyfödda barn.

Mellan 0 till 16 år ändras ett barns klädstorlek 21 gånger.

Humant tillväxthormon (hGH) är en kemisk budbärare som är avgörande för normal tillväxt och utveckling.

Behandling med tillväxthormon (GHT) är en biosyntetisk hormonersättningsterapi, identisk med det naturliga tillväxthormon som produceras av kroppen.

Tillväxtstörningar illustration som visar labbutrustning.

Humant tillväxthormon (hGH) eller tillväxthormonterapi (GHT) är en biosyntetisk hormonersättningsbehandling. Den är identisk med det naturliga tillväxthormon som produceras av kroppen. Eftersom det är ett protein, måste det injiceras för att fungera.

GHT används normalt för att behandla barn som inte växer på grund av ett underliggande medicinskt tillstånd. Det kan också användas för att behandla vuxna som drabbats av tillväxthormonbrist.

För barn som behöver dagliga tillväxthormoninjektioner har förbättringar och innovation inom hjälpmedelsdesign betytt mycket och idag finns det pennor med många olika användbara funktioner att välja mellan.

Vi började göra banbrytande framsteg inom tillväxthormonbehandling redan för drygt 30 år sedan, och tre decennier senare hjälper våra behandlingar fortfarande människor runt om i världen.