Välkommen till klimakteriet – då var det dags!

Hormoner som åker berg-och-dalbana, kroppen som förändras… Vi reder ut begrepp, besvär och behandlingar längs vägen i den fas vi kallar klimakteriet.

Klimakteriet kan tas emot med både förtjusning och fasa. Vissa har längtat länge efter vad de upplever som en befrielsetid medan andra har svårt att förlika sig med bilden av sig själv som en mogen kvinna i klimakteriet. Klimakteriet är en naturlig fas i livet för oss kvinnor och självklart väcker det funderingar i både stort och smått.
 

Vad är klimakteriet?

När vi kommit en bit in i 40-årsåldern börjar menscykelns regelbundenhet ändra sig. Ofta blir mensen först tätare, för att sedan bli glesare. Det är nu vi närmar oss klimakteriet! Precis som puberteten kan de följande åren verka skrämmande till en början men de flesta är nöjda med sitt nya jag efteråt. I genomsnitt varar klimakteriet i fem år och infinner sig någon gång mellan mitten av 40- och 50-årsåldern.
 

Sjunkande nivåer av östrogen

Östrogen påverkar alla våra organ, i synnerhet livmodern, underlivet, brösten, skelettet och hjärnan. Därför är det inte konstigt att vi märker av de sjunkande hormonnivåerna i klimakteriet på olika sätt och kan få besvär som är relaterade till det.
 


Mycket kvar att njuta av

Idag lever svenska kvinnor ca. en tredjedel av sina liv efter klimakteriet, negativa tankar om att livet lider mot sitt slut, att det roliga är över etc. är alltså totalt felaktiga. Vi är moderna kvinnor i en modern tid och vi har massor kvar att njuta av!
 


Likt en fjärils liv genomgår vi olika faser, alla med sina för- och nackdelar.

Senast uppdaterad:  2018-07-10


SE/WB/0618/0051