Om Vagifem®

Använd alltid detta läkemedel enligt  bipacksedel eller enligt anvisningar från din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Östrogenbristen ska första gången vara konstaterad av läkare för att säkerställa rätt diagnos.

Vagifem® mot östrogenbrist i underlivet

Vagifem® är ett receptfritt läkemedel mot problem orsakade av östrogenbrist i underlivet. Östrogenbristen kan uppstå i och efter klimakteriet, så kallad vaginal atrofi. Vagifem® innehåller östrogen som är identiskt med det hormon kroppen själv producerar.

Vagifem® är en liten vit tablett (6 mm) med östrogen som du med hjälp av den medföljande applikatorn enkelt kan sätta på plats i slidan.

Receptfria Vagifem® finns i 18-pack som räcker till en månads behandling när du börjar ta Vagifem®. Efter det räcker 18 tabletter till nio veckors underhållsbehandling.

Kvinna som pratar om Vagifem

 

Så fungerar Vagifem®

Vagifem® gör så att slemhinnorna återfår sin elasticitet och tjocklek samtidigt som torrhetskänsla, klåda och smärta försvinner helt eller delvis. Vagifem balanserar också slidans pH vilket återställer den normala bakteriefloran i underlivet. Vagifem® innehåller östrogen och hjälper därför mot de besvär som orsakats av östrogenbrist i underlivet. Effekten brukar märkas redan inom första månaden och består så länge du fortsätter med behandlingen.

Läs mer om vad som händer i din kropp.

Vagifem® fäster direkt på slemhinnan, därefter frigörs östrogenet gradvis utan att kladda eller läcka. Det gör att du slipper använda bindor eller trosskydd. I början av behandlingen kan vissa kvinnor få lite flytningar. Det beror på östrogenets positiva effekt på slemhinnorna och är övergående.

Vagifem® har funnits i Sverige i över 25 år och är den behandling som många patienter föredrar framför övriga behandlingsalternativ för vaginal atrofi.

Applikator Vagifem

Med ett klick så är det klart – svårare än så ska det inte behöva vara!  1. Applikatorn är förpackad i en hygienisk engångsförpackning, öppna i den sida där tryckknappen finns.

  2. För in applikatorn i slidan tills du känner ett mjukt motstånd, klicka på knappen.

  3. Tabletten fäster på slemhinnan och absorberas utan kladd.


Vagifem-tablett absorberas av slemhinnan.

 

Behandling med Vagifem® är kladdfri och enkel

Börja med att ta en Vagifem® dagligen i två veckor. Fortsätt därefter med Vagifem® två gånger i veckan som underhållsdos. Ett doseringstips är att tänka SOS! Söndag-Onsdag-Söndag.

Doseringsschema för Vagifem

 

Vagifem® finns receptfritt på apoteket.

 

Andra receptfria alternativ på apotek

Alternativ Så går behandlingen till Dosering
Vagitorier Behandlingen sker lämpligen vid sänggående. Kvinnan för med fingret in vagitoriet djupt i slidan, rekommenderat i liggande ställning. Trosskydd rekommenderas eftersom visst överskott kan rinna ut. De första 2-3 veckorna: Ett vagitorium/dag. Därefter: Ett vagitorie två gånger/vecka.
Vaginalkräm Krämen appliceras med en doseringsspruta. Krämen ska föras djupt in i slidan (liggande ställning) och kolven tryckas in långsamt. Det rekommenderas att kvinnan använder trosskydd eftersom visst överskott kan rinna ut. Efter användandet ska doseringssprutan göras ren i varmt tvålvatten. Skölj noga. Rengöringsmedel får inte användas, inte heller kokande vatten. De första 2-3 veckorna: En dos/dag. Därefter: En dos två gånger/vecka.

 

För individuell rådgivning beträffande läkemedel och behandling, kontakta sjukvården. Det går bra att kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 eller www.1177.se.
Ytterligare information om läkemedel finns på www.fass.se.

Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Du kan också rapportera biverkningar direkt till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

Reklamationer
I första hand ska man vända sig till det ställe där man köpte läkemedlet. Men man kan alltid reklamera på vilket apotek som helst. Apoteken är skyldiga att ta emot alla reklamationer, oavsett var läkemedlet är köpt. Andra butiker som säljer läkemedel behöver bara ta emot reklamationer av läkemedel som finns i deras eget sortiment.


Du måste tala med läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter 2–4 veckor eller om andra symtom uppträder. När du påbörjat behandling med Vagifem ska du gå på regelbundna läkarkontroller, minst en gång per år. Vid dessa kontroller ska du diskutera med läkaren om fördelar och risker med fortsatt behandling.

Senast uppdaterad:  2019-02-15


SE19VG00001 

 

Tipsa en vän!

Trots att mer än hälften av alla kvinnor drabbas av underlivsbesvär i och efter klimakteriet är det många som inte vet vad det beror på.

Tipsa din väninna

 

Läsvärt!

Informationsfolder Vagifem

Läs mer om Vagifem® här